Brandveiligheid

Je wil er niet aan denken, brand in je woning. Toch is het goed om stil te staan bij de risico’s, deze zitten soms in een klein hoekje. Zorg daarom niet alleen voor hulpmiddelen om brand te blussen. Denk ook vooral aan wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat er geen brand uitbreekt. Lees meer over brand in je woning op deze infographic van de brandweer.

Wat te doen bij brand in huis?

1. Blijf kalm
2. Waarschuw je huisgenoten
3. Verlaat via de kortste weg je woning of het gebouw
4. Houd je deuren en ramen gesloten. Sluit de deuren achter je
5. Blijf bij rookontwikkeling dicht bij de vloer
6. Bel 112 en vertel je naam en adres
7. Wacht op de brandweer en meld bijzonderheden
8. Waarschuw de buren

Risico’s

Het gas uitdraaien, geen brandbare materialen in de buurt van kaarsen en voorzichtig zijn met sigaretten. Dat weten we wel. Maar er zijn ook andere dingen om rekening mee te houden:

  • zorg dat je weg kunt. Denk aan dingen die in de weg staan in je hal, je portiek of op je trap;
  • zorg dat je de sleutel van de buitendeur snel kunt pakken. Leg je sleutels op een vaste plek dichtbij de deur. Zo kun je bij brand snel naar buiten. Neem je huissleutel bij brand mee naar buiten;
  • maak regelmatig de filter en luchtafvoerslang van je wasdroger schoon als je deze hebt. Haal ook steeds wanneer je de wasdroger gebruikt hebt, het stof eruit;
  • zorg ervoor dat stekkerdozen in orde zijn. Is er eentje kapot? Vervang deze of laat deze door ons vervangen als je een onderhoudsabonnement hebt afgesloten;
  • zet apparaten zoals een tv ’s nachts helemaal uit. Laat deze niet op de stand-by stand staan.

Accu’s en batterijen

In een gemiddeld gezin vind je zo’n 113 accu’s en batterijen. Een gedeelte hiervan is oplaadbaar, denk bijvoorbeeld aan elektrische fietsen of telefoons. Deze kunnen een risico vormen wanneer je hier niet goed mee omgaat. Zorg ervoor dat je:

  • de handleiding gelezen hebt;
  • alleen originele opladers gebruikt;
  • het apparaat uit direct zonlicht en vrieskou houdt;
  • het apparaat minimaal eens in de drie maanden oplaadt. Doe dit het liefste overdag en in een ruimte met een rookmelder;
  • het onderhoud aan een specialist overlaat;
  • de stekker uit het stopcontact haalt wanneer het apparaat helemaal opgeladen is.

Rookmelders

Rookmelders in je huis kunnen van levensbelang zijn. Hoe sneller je een brand in je woning ontdekt, hoe meer tijd je hebt om je huis op een veilige manier te ontvluchten. Rookmelders zorgen dus voor een veilige leefomgeving.

Lees hier de veelgestelde vragen over rookmelders.

Brandveiligheid in je flat

Behalve brand in je woning kan er ook brand ontstaan in je gebouw. Bijvoorbeeld in de algemene ruimten, zoals de entreehal, portiek, lift, galerij, trappenhuis, binnentuin of kelder. Samen met je buren moet je ervoor zorgen dat de algemene ruimten vrij van spullen zijn.

Houd de gangen, hallen en trappen van het gebouw leeg. Zet hier geen fietsen, scootmobielen of afval neer en hang geen schilderijen of andere brandbare materialen op. Ze kunnen de vluchtweg versperren bij brand, de brand versnellen of zelfs veroorzaken. Deze regels zijn er niet alleen om alles netjes te houden, maar dus vooral ook voor je eigen veiligheid. Als de vluchtwegen leeg zijn, kun jij snel vluchten bij brand. Ook hebben de brandweer en andere hulpdiensten vrij toegang tot je woning.

De accu in een scootmobiel kan vochtig worden of beschadigen en in brand vliegen. Plaats scootmobielen daarom altijd in de berging, in de fietsenkelder of in de scootmobielruimte als die er is.

Houd deuren met deurdrangers altijd dicht. Deze deuren zijn geplaatst om de giftige rook die vrijkomt bij brand tegen te houden.

Verzeker je tegen brandschade

Zorg dat je goed verzekerd bent. Woonbedrijf is alleen aansprakelijk voor de kale woning, voor je eigen spullen moet je een inboedelverzekering afsluiten. Lees hier meer over verzekeringen.