Veelgestelde vragen woning zoeken

Hieronder vind je de meest gestelde vragen en antwoorden over het zoeken naar een woning.

Ik wil meteen...

Naar Wooniezie

Hoe schrijf ik me in als woningzoekende?

Vanaf 1 oktober 2020 kun je je inschrijven op www.wooniezie.nl om te reageren op woningen van Woonbedrijf. Inschrijven op Wooniezie is gratis.

Waar vind ik de vrijkomende woningen?

Al onze vrijkomende huurwoningen en koopwoningen vindt je op www.wooniezie.nl. De meeste woningen liggen in Eindhoven, maar ook in de omgeving verhuren en verkopen wij woningen.

Let op: je kunt alleen reageren op woningen als je bij wooniezie ingeschreven bent.

Hoe werkt de intake en toewijzing voor een woning?

Na het sluiten van een woningadvertentie stellen wij een top 10 van kandidaten voor de woning op. Als je kans maakt op een woning, nemen wij contact met je op. Wij leggen dan duidelijk uit wat er verder gaat gebeuren. Dit kan per woning verschillen.

Hoe ziet het woningbezit van Woonbedrijf eruit?

Ons woningbezit bestaat uit ruim 31.000 woningen. De meeste woningen vindt je in Eindhoven, maar ook in Best, Geldrop, Nuenen, Son, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre. En wij zitten niet stil: regelmatig bouwen wij nieuwe woningen in Eindhoven en omgeving. Zo zorgen we voor een grote voorraad goede en betaalbare woningen in de omgeving.

Ook vinden wij een gevarieerd aanbod aan woningen belangrijk. Zo kun je de woning kiezen die bij je past: eengezinswoningen, kleine en grote appartementen, studentenwoningen, duplexwoningen en binnenkort ook lofts. Hierbij richten wij ons vooral op betaalbare woningen, onder de huurtoeslaggrens.

Kan ik een woning kopen bij Woonbedrijf?

Een deel van onze woningen bieden wij op termijn te koop aan. Kijk hier voor meer informatie over onze koopwoningen.

Kan ik mijn eigen huurwoning kopen?

Als we woningen verkopen dan informeren we daar altijd de bewoners over. Zo hebben zij als eerste de kans om de woning te kopen. Dit doen we niet vaak, vandaar dat je daar weinig over hoort.

Kan ik een garage huren of kopen bij Woonbedrijf?

In verschillende buurten verhuren of verkopen wij garages. Vrijgekomen garages vind je in ons woningaanbod op Wooniezie.

Huurders uit de wijk of het complex waar de garage zich bevindt, hebben voorrang.

Niet-huurders van Woonbedrijf betalen daarbij nog 21% btw. Huurders van Woonbedrijf die een garage gaan huren op meer dan 200 meter van hun woonadres betalen ook 21% btw.

Wat is passend toewijzen?

‘Passend toewijzen’ is een wet die ervoor moet zorgen dat huurders niet in te dure woningen gaan wonen. Verhuis je? En heb je met jouw inkomen recht op huurtoeslag? Dan kun je alleen reageren op woningen met een maximale huurprijs.

Lees meer over passend toewijzen.

Geldt er een minimaal of maximaal inkomen voor een huurwoning?

Ja dat klopt. Je inkomen moet passen bij de huurprijs die je voor de woning gaat betalen. Wij controleren je inkomen via een inkomensverklaring. Dit is een document met daarin gegevens over jouw inkomen in een bepaald belastingjaar. Een inkomensverklaring vraag je aan via de Belastingdienst.

Voor welke huurwoning kom ik in aanmerking?

Welke woning je kunt huren hangt af van je inkomen, de huurprijs én van het aantal personen dat meeverhuist. Deze grenzen worden elk jaar aangepast.

Download hier een overzicht van huurprijs- en inkomensgrenzen in 2023.

Wat is een verhuurdersverklaring?

Een verhuurdersverklaring is een document waarin je vorige verhuurder verklaart of je altijd netjes op tijd betaalt hebt en of je bijvoorbeeld overlast veroorzaakt hebt.

Hoe vraag ik een verhuurdersverklaring aan?

Als je gaat verhuizen kan een nieuwe verhuurder je vragen om een verhuurdersverklaring. In deze verklaring staat informatie over het woon- en betalingsgedrag in de afgelopen 3 jaar. Heb je een verhuurdersverklaring nodig? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Wij kunnen er een voor je maken en via post naar je versturen. Je kunt er ook voor kiezen om de verklaring in onze Woonwinkel op te halen.