Zorgen om stijgende kosten

De energierekening is flink hoger geworden door de stijgende prijzen voor gas en elektriciteit. Dit merken veel bewoners in hun portemonnee en zij maken zich hier zorgen over. Helaas kunnen wij deze prijzen niet verlagen. Wel kunnen we ondersteunen en adviseren. Op deze pagina lees je meer over de energiekosten, energiebesparing, maatregelen en waar je terecht kunt voor (financiële) hulp.

Maatregelen van de landelijke overheid

Gelukkig heeft de overheid maatregelen getroffen om iets te doen aan de stijgende energieprijzen. Kijk voor alle actuele maatregelen op www.rijksoverheid.nl.

Voorschot energie op servicekostenrekening

Woonbedrijf kon in 2022 nog gebruikmaken van voordelige energieprijzen door een vast contract. De stijgende energieprijzen hebben daarom geen invloed op je servicekostenafrekening voor 2022.Voor 2023 gaan de energieprijzen stijgen. Dat betekent dat ook het maandelijkse voorschot omhooggaat per 1 februari 2023. Bewoners krijgen hierover een brief met daarin het nieuwe voorschot.

Je voorschot verlagen
We begrijpen dat veel bewoners schrikken van hun nieuwe voorschot. Als je je verbruik flink verlaagt kun je ook je voorschot verlagen. Doe je niets aan je verbruik en verlaag je toch je voorschot? Dan krijg je mogelijk een hoge eindafrekening. En daar zit je ook niet op te wachten.

Meer over je energiecontract en nieuwe tarieven
Wij werken met een inkoopcollectief voor energie. Dat bekijkt jaarlijks waar de energie het goedkoopste ingekocht kan worden. Ons contract voor 2023 heeft vergeleken met de huidige tarieven in de markt gunstige tarieven.

Hieronder zie je de tarieven voor stroom en gas. Let op: deze tarieven zijn exclusief BTW en bijkomende belastingen.

Stroom € tarief per kWh

Jaar Totaal tarief Piek Totaal tarief Dal Totaal tarief Enkel
2023 0,39079 0,27057 0,33789


Gas € tarief per m3

Jaar Totaal tarief Gas
2023 1,54809

Hoe bepalen we het nieuwe voorschot?
We gebruiken een aantal gegevens waaronder het verbruik en de nieuwe tarieven. Op basis hiervan maken wij een inschatting voor het nieuwe voorschot. Hierbij gaan we ervan uit dat je energieverbruik hetzelfde blijft. We houden bij dit voorschot geen rekening met de mogelijke compensatie van de overheid voor het prijsplafond blokverwarming.

Prijsplafond blokverwarming
Lees hier meer over de regeling voor blokverwarming en blokelektriciteit.

Duurzame maatregelen zorgen voor minder energieverbruik

Een lager energieverbruik is nu belangrijker dan ooit. Wij zetten in op de verduurzaming van onze woningen. Bij veel van onze woningen voerden we de afgelopen periode energiebesparende maatregelen door zoals het isoleren ervan. Met samenwerkingspartners renoveren we de komende jaren nog vele woningen. Maar we hebben ruim 33.000 woningen en hier zitten ook woningen bij die nog verduurzaamd moeten worden. Dat kunnen we niet in één keer doen. Dat heeft tijd nodig.

Lagere energierekening door thuis minder energie te verbruiken

Dit kan door energiebesparingstips toe te passen. Of door aan je gemeente te vragen welke (financiële) mogelijkheden er zijn rondom energiebesparende maatregelen, zoals energieboxen. Hieronder vind je een lijst van de bij ons bekende acties of tips van gemeentes.

Kom je als bewoner door de stijgende prijzen in de problemen met het betalen van de huur?

Dan kun je hier een betalingsregeling aanvragen. Zo voorkom je een betalingsachterstand. Dit kan als je inlogt op 'Mijn Woonbedrijf'. Hier lees je meer over een betalingsregeling. Je kunt ook via het contactformulier contact met ons opnemen. We bekijken dan altijd jouw situatie en zoeken samen naar een oplossing.

Energietoeslag voor de laagste inkomens

Je kunt recht hebben op de energietoeslag. Kijk hier of je in aanmerking komt. Is dat zo? Vraag de toeslag dan aan bij je gemeente. Twijfel je? Vraag de toeslag dan ook gewoon aan. Je hoort vanzelf of je er wel of geen recht op hebt.

Zit je in de bijstand of ontvang je IOAW, IOAZ of Bbz?
Dan hoef je niets te doen. Je krijgt het geld automatisch op je bankrekening. De toeslag heeft geen invloed op je huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag. En ook niet op een eventuele uitkering.

We adviseren je om je gas, cv-ketel of boiler niet af te sluiten of uit te zetten

Helaas zijn de energiekosten voor sommige bewoners zo hoog dat ze hun gas willen afsluiten of cv-ketel of boiler uit willen zetten. Wij adviseren om dit niet te doen.

Zonder gas (dus verwarming) kan je woning vochtig worden. Daardoor is er kans op schimmel en huisstofmijt. In de winter kunnen ook de leidingen bevriezen en scheuren. Dan ben je nog verder van huis. We raden je dus aan om je verwarming aan te houden, op minimaal 12 graden. Draai in de winter de knoppen van de verwarming niet helemaal dicht. Zet ze op de anti-vriesstand of op stand 1.

Zet je je boiler uit? Dan kan er legionella in het water groeien. Van deze bacterie kun je flink ziek worden. Dat gebeurt als je nevel of druppeltjes water met legionella inademt. Legionella groeit in water tussen de 20 en 50 graden. We adviseren om je boiler op 60 graden of hoger te verwarmen en houden. Ben je de boiler toch lang uitgezet en wil je die weer aanzetten? Laat dan de leidingen flink doorspoelen en warm de boiler goed op.

Laat je thermostaatkraan op stand "sneeuwvlokje" staan

Bewoners die te maken hebben met een gezamenlijke aansluiting voor verwarming (blokverwarming), hebben een thermostaatkraan. Op de draaiknop van een thermostaatkraan staat een schaalverdeling: een sneeuwvlokje en de cijfers 1 tot 5.

Met de stand sneeuwvlokje, lijkt de verwarming uit te staan, maar de radiator springt automatisch wel aan met vorst. Dit is nodig, zodat de leidingen niet gaan bevriezen. Als de vorst verdwenen is, gaat de radiator weer vanzelf uit. Dit is centraal geregeld en dit kan niet uitgezet worden.

📸 Afbeelding thermostaatkraan : engie.be