Zorgen om stijgende kosten

De energierekening wordt fors hoger door de stijgende prijzen voor gas en elektriciteit. Maar niet alleen de prijzen van energie stijgen. Ook benzine is duurder, de zorgpremie gaat omhoog en de boodschappen zijn in prijs gestegen.

Van de stijgende prijzen merken veel van onze bewoners iets in hun portemonnee. Woonbedrijf kan je energierekening niet verlagen, net zoals we je boodschappen niet goedkoper kunnen maken. Wij begrijpen de zorgen van onze bewoners heel goed en we willen wel laten weten hoe we, waar dat kan, hulp bieden.

Voorschot energie op servicekostenrekening

Woonbedrijf heeft in 2021 nog gebruik kunnen maken van voordelige energieprijzen door een vast contract. De stijgende energieprijzen hebben daarom geen invloed op je servicekostenafrekening voor 2021 als je verbruik hetzelfde is gebleven.

Voor 2022 zullen de prijzen wel stijgen. Daarom hebben we ervoor gekozen om de berekeningen van woningen in complexen die gas gebruiken, eerder te doen. Normaal gesproken ontvang je de afrekening in juli, dat zal nu uiterlijk in mei zijn. Vanaf mei gaan de nieuwe energieprijzen in. Wij proberen rekening te houden met de stijging in het berekenen van je voorschot zodat je volgend jaar niet teveel hoeft bij te betalen.

Duurzame maatregelen zorgen voor minder energieverbruik

Een lager energieverbruik is nu belangrijker dan ooit. Wij zetten in op de verduurzaming van onze woningen. Bij veel van onze woningen voerden we de afgelopen periode energiebesparende maatregelen door zoals het isoleren ervan. Met samenwerkingspartners renoveren we de komende jaren nog vele woningen. Maar we hebben ruim 33.000 woningen en hier zitten ook woningen bij die nog verduurzaamd moeten worden. Dat kunnen we niet in één keer doen. Dat heeft tijd nodig.

Lagere energierekening door thuis minder energie te verbruiken

Dit kan door bijvoorbeeld enkele energiebesparingstips toe te passen. Of door bij je gemeente na te vragen welke (financiële) mogelijkheden zij aanbieden op het gebied van energiebesparende maatregelen, zoals energieboxen. Hieronder hebben we een lijstje opgenomen van de bij ons bekende acties of tips van gemeentes.

Maatregelen van de landelijke overheid

Gelukkig heeft de landelijke overheid onlangs ook maatregelen getroffen om direct iets te doen aan de stijgende energieprijzen. Het tijdelijk verlagen van de energiebelasting beperkt de stijging van de energierekening op korte termijn. Dat zie je straks terug in jouw maandelijkse energiekosten.

Kom je als bewoner door de stijgende prijzen in de problemen met het betalen van de huur?

Dan kun je via deze website een betalingsregeling aanvragen. Zo voorkom je een betalingsachterstand. Dit kan als je inlogt op 'Mijn Woonbedrijf'. Hier lees je meer over een betalingsregeling. Je kunt ook via het contactformulier contact met ons opnemen. We bekijken dan altijd jouw situatie en zoeken samen naar een oplossing.

Extra compensatie voor de laagste inkomens

Heb je ook moeite om je energierekening te betalen? Kijk dan hier of je recht hebt op de energietoeslag! De energietoeslag is er niet alleen voor mensen met een uitkering. Je kunt het geld ook krijgen als je werkt of met pensioen bent en je inkomsten zijn op of net boven het sociaal minimum.

Bekijk of jij ook recht hebt op de energietoeslag voor je energiekosten
Is dat zo? Vraag de toeslag dan aan bij je gemeente. Twijfel je? Vraag de toeslag dan ook gewoon aan. Je hoort vanzelf of je er wel of geen recht op hebt.

Zit je in de bijstand of ontvang je IOAW, IOAZ of Bbz?
Dan hoef je niets te doen. Je krijgt het geld automatisch op je bankrekening. Oh ja, je hoeft niet bang te zijn dat de toeslag invloed heeft op je huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag. En ook niet op een eventuele uitkering.