Tips om waterschade te voorkomen

Heb je een verstopte afvoer? Van de gootsteen, wasbak of de douche? Vervelend! Maar de gevolgen zijn nog veel vervelender als je er niks aan doet. Om waterschade te voorkomen geven wij een paar tips.

Ik wil meteen...

Een reparatie aanvragen

Chemische goedjes, geen goed idee

Chemische schoonmaakmiddelen lijken misschien goed schoon te maken, maar toch gebruik je dit beter niet. Deze beschadigen de leidingen namelijk. Ook zijn ze schadelijk voor het milieu. Geen goed idee dus.

Spoel met kokend heet water

Heet water spoelt je leidingen al deels schoon, omdat het vuil meeneemt. De moeite waard om zo nu en dan te doen.

Gebruik soda

Is heet water alleen niet voldoende? Gebruik dan ook soda. Los de soda op in heet water en spoel het zo door de leidingen heen. Vuil laat dan makkelijker los waardoor de leidingen weer beter doorlopen.

Haal haren uit je doucheputje

Één douchebeurt kan al voor een verstopt doucheputje zorgen. De oorzaak? Haren. Zeker in combinatie met zeepresten. Maak het doucheputje dan ook na elke douchebeurt haarvrij. Niet het fijnste klusje, maar wel de moeite waard om waterschade te voorkomen. Er zijn ook zeefjes te koop die je over het doucheputje legt. Dit vangt haren en ander vuil op, zodat de leidingen niet verstopt raken. Handig! Haren zijn op deze manier makkelijk en snel verwijderd.

Spoel vet nooit door de gootsteen

Bakken en braden laat nogal wat vetresten achter in pannen en schalen. Spoel dit nooit door je gootsteen weg! Het vet kan in de leidingen gaan stollen waardoor deze dichtslibben. Neem het vet liever af met een stuk papier dat je daarna weggooit bij het afval. Een kleine extra handeling met groots resultaat.