Veelgestelde vragen buren en buurt
Hieronder vind je de meest gestelde vragen en antwoorden over de buren en buurt.
Hieronder vind je de meest gestelde vragen en antwoorden over de buren en buurt.
Wij overleggen regelmatig met onze bewoners. Soms met individuele bewoners, maar vaak met bewonersorganisaties. Wij werken samen met een huurdersorganisatie en met verschillende bewonerscommissies. Volgens de (nieuwe) Woningwet vallen alle soorten huurdersoverleg onder de term ‘bewonersorganisaties’.
Stichting Huurdersvertegenwoordiging Woonbedrijf (HVW) vertegenwoordigt alle huurders van Woonbedrijf. Wij overleggen regelmatig met de HVW over verschillende zaken waar veel of alle huurders mee te maken krijgen. Meer informatie en de contactgegevens vind je op de website van de HVW.
De HVW is een huurdersorganisatie. Dat is een vereniging of stichting die de belangen van een groep huurders vertegenwoordigt. Bijvoorbeeld voor een complex, wijk of gemeente. Een huurdersorganisatie heeft meer rechten op overleg dan een bewonerscommissie en mag bijvoorbeeld meepraten over het algemeen beleid van de corporatie of gemeente.
Bewonerscommissies vertegenwoordigen een kleinere groep huurders, bijvoorbeeld alle bewoners van een wijk of van een gebouw. Ook met bewonerscommissies overleggen wij regelmatig, bijvoorbeeld over onderhoud, veiligheid en leefbaarheid in de wijk. Bewonerscommissies zijn meestal initiatieven van bewoners zelf en dus informele verenigingen.
Zoek je een bewonerscommissie in jouw buurt? Kijk dan hier hoe je deze op kan vragen.
Niet elke woning is hetzelfde. Er zijn soms kleine verschillen, die tot uiting komen in de waarde van de woning (het aantal WWS-punten) en dus de huurprijs. De huurprijs hangt ook af van het moment waarop het huurcontract is ingegaan. En de manier waarop we de huurprijs toen hebben berekend. Woonbedrijf mag in ieder geval niet meer vragen dan wettelijk is toegestaan. Daar houden we ons altijd aan.
Dat is heel vervelend. Op deze pagina lees je welke stappen je kunt ondernemen.
Dit verschilt per gebouw. Kijk daarom altijd het huishoudelijk reglement na van jouw gebouw als deze aanwezig is. Kijk voor het reglement bijvoorbeeld bij VvE.
Denk eraan, veiligheid staat altijd voorop! Zorg altijd voor een stabiele ondergrond, zet een blusemmer klaar en zorg dat de barbecue uit de wind staat.
Ook de relatie met je buren is belangrijk. Zorg dat je geen overlast veroorzaakt en overleg met je buren.