Veelgestelde vragen woning en contract
Hieronder vind je de meest gestelde vragen en antwoorden over je woning en contract.
Hieronder vind je de meest gestelde vragen en antwoorden over je woning en contract.
Een verhuurdersverklaring is een document waarin je vorige verhuurder verklaart of je altijd netjes op tijd betaalt hebt en of je bijvoorbeeld overlast veroorzaakt hebt.
Als je gaat verhuizen kan een nieuwe verhuurder je vragen om een verhuurdersverklaring. In deze verklaring staat informatie over het woon- en betalingsgedrag in de afgelopen 3 jaar. Heb je een verhuurdersverklaring nodig? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Wij kunnen er een voor je maken en via post naar je versturen. Je kunt er ook voor kiezen om de verklaring in onze Woonwinkel op te halen.
In de Woningwet staat dat alle woningcorporaties hun woningen moeten verdelen in 2 soorten:
Of een woning valt onder sociaal bezit, wordt dus bepaald door de huurprijs. Voor vrije sector woningen en ander bezit mogen we een hogere huurverhoging vragen dan voor sociale huurwoningen. Met ander bezit bedoelen we garages, bergingen en parkeerplaatsen.
De liberalisatiegrens is een bedrag dat wettelijk is vastgesteld. Is de huurprijs als je een woning gaat huren lager dan de liberalisatiegrens? Dan is het een sociale huurwoning. Is de huurprijs hoger? Dan is het een vrije sector woning.
Heb je een klacht over Woonbedrijf en onze dienstverlening? dan horen wij dit graag. Dien dan je klacht bij ons in. Dan proberen wij het probleem samen op te lossen. Geef hier je klacht aan ons door.
Let op: een reparatieaanvraag of overlastmelding is geen klacht over onze dienstverlening. Als je niet tevreden bent over hoe we de reparatie of overlast hebben uitgevoerd of opgelost, is het wel een klacht.
Toch niet tevreden?
Ben je toch niet tevreden over de afhandeling van de klacht door ons en heeft die klacht te maken met onze dienstverlening? Dan kun je terecht bij de onafhankelijke klachtencommissie. Op de website van de klachtencommissie lees je hoe dit werkt.
Ben je niet tevreden over het onderhoud van je woning, de huurprijs, de huurverhoging of de servicekosten? Dan kun je terecht bij de onafhankelijke, landelijke Huurcommissie. Na een uitspraak van de klachtencommissie kun je met een klacht over onze dienstverlening ook terecht bij de Huurcommissie. Op de website van de Huurcommissie lees je hoe dit werkt.
Dat is niet hoe het hoort. Geef dit door aan de beheerder bij jou in de wijk of neem hiervoor contact met ons op via ons contactformulier. Dan lossen we dit op.
Bij het tekenen van het huurcontract verzorgen wij eenmalig een naamplaatje bij je woning. Wil je later je naamplaatje veranderen? Dit kun je zelf regelen bij bijvoorbeeld firma Eurokey. De kosten zijn voor eigen rekening. Je mag ook zelf een nieuw naamplaatje plaatsen. Let er wel op dat deze dezelfde afmeting heeft als het originele naamplaatje.
Als we woningen verkopen dan informeren we daar altijd de bewoners over. Zo hebben zij als eerste de kans om de woning te kopen. Dit doen we niet vaak, vandaar dat je daar weinig over hoort.
In verschillende buurten verhuren of verkopen wij garages. Vrijgekomen garages vind je in ons woningaanbod op Wooniezie.
Huurders uit de wijk of het complex waar de garage zich bevindt, hebben voorrang.
Niet-huurders van Woonbedrijf betalen daarbij nog 21% btw. Huurders van Woonbedrijf die een garage gaan huren op meer dan 200 meter van hun woonadres betalen ook 21% btw.