Huurverlaging

Woningcorporaties moeten de huur van huurders met een laag inkomen in 2024 verlagen naar €577,91 per maand. Dat heeft de overheid besloten. Hieronder lees je er meer over.

Heb ik recht op de huurverlaging in 2024 voor lage inkomens?

In 2023 was er een regeling dat mensen met een laag inkomen in 2021 automatisch in aanmerking kwamen voor een huurverlaging. Deze mensen zijn allemaal aangeschreven. In 2024 blijft de regeling van kracht om zelf een huurverlaging aan te vragen.

Had je in 2021 geen laag inkomen, maar nu wel?

Dan vraag je zelf de huurverlaging aan bij ons. We kijken dan naar je inkomen van de afgelopen 6 maanden. Dat moet lager zijn dan de grenzen in het schema hieronder.

Mocht je in aanmerking komen dan krijg je van ons bericht. De huurverlaging gaat dan in op de eerste dag, van de tweede maand van het voorstel. Stel je krijgt op 13 juni een voorstel huurverlaging van ons, dan gaat de verlaging in op 1 augustus.

Voor de aanvraag heb je nodig:

  • Verklaring van de grootte van je gezin. Alle gezinsleden tellen mee. Je kunt de verklaring hier downloaden.
  • Inkomensgegevens van alle bewoners. Denk aan loon-of uitkeringstroken, of een verklaring van je accountant als je zzp-er bent. Het inkomen van kinderen boven de 27 jaar telt hier ook mee.

Let op: je huurtoeslag verandert ook door de lagere huur!

Kom je in aanmerking voor de huurverlaging naar €577,91? Fijn! Dat kan je maandelijks best veel geld schelen. Houd er wel rekening mee dat de lagere huur gevolgen heeft voor je huurtoeslag. De Belastingdienst berekent jouw huurtoeslag namelijk op basis van de verlaagde huurprijs. Je huurtoeslag zal daardoor ook iets lager zijn.

Teveel ontvangen huurtoeslag moet je terugbetalen

Als je niets doet dan krijg je volgend jaar waarschijnlijk een terugbetalingsverzoek van de Belastingdienst. Je hebt 2 jaar de tijd om dat bedrag terug te betalen. Je kunt dit voorkomen door je nieuwe huurprijs alvast door te geven op www.belastingdienst.nl/toeslagen.

Hoe vraag ik huurverlaging aan?

Je kunt huurverlaging aanvragen door op onderstaande button 'Doorgaan' te klikken en het formulier in te vullen.