Legionella

Onder het veilig houden van je huis, valt ook het veilig houden van je (drink-)water. Het water dat hier in Nederland uit de kraan komt, voldoet aan alle eisen. Daar hoef je niets aan te doen. Je kan wel wat doen om de legionellabacterie te voorkomen in stilstaand en lauw water.

Legionella is een bacterie die groeit in water met een temperatuur van 20 tot 50 graden Celcius. De meeste mensen worden hier niet ziek van. De bacterie kan wel klachten zoals grieperigheid of longontsteking veroorzaken. Dit komt vooral voor bij mensen met een verminderde weerstand of een slechte gezondheid. Je kunt thuis een aantal dingen doen om legionella te voorkomen.

Wat kun je doen

Voor je drinkwater uit de kraan is het niet nodig om stappen te ondernemen. Wel zijn er een paar dingen om op te letten:

  • stel je boiler of combiketel goed af, op ten minste 60 graden Celcius;
  • ben je langer dan een week weggeweest? Laat dan eerst de koude en warme kraan even doorlopen voor je het water gebruikt. Zorg ook dat je de koude en warme kraan ten minste iedere week gebruikt;
  • maak nooit zelf aanpassingen aan je drinkwaterinstallatie. Laat dit doen door een erkend installatiebedrijf;
  • maak apparaten met water onder 60 graden Celcius regelmatig schoon. Laat er geen water instaan als je ze langer dan een week niet gebruikt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de tuinslang, een bubbelbad of luchtbevochtiger.