Tips voor de wintermaanden

De wintermaanden brengen zo hun eigen uitdagingen mee. Door je woning winterklaar te maken, kun je veel onderhoud of reparaties voorkomen.

Ik wil meteen...

Een reparatie aanvragen

Ventileren en luchten

Ventileren is niet hetzelfde als luchten. Luchten is even lekker een raam of deur wagenwijd openzetten. Ventileren doe je de hele dag. Een kleine luchtstroom in je woning is genoeg voor een gezonde, droge binnenlucht. Houd daarom altijd een kiepraam of klepraampje op een kier. Heb je ventilatieroosters of mechanische ventilatie? Doe dan de roosters nooit helemaal dicht en maak ze regelmatig schoon.

Frisse lucht

Van koken, wassen en douchen wordt de lucht warm en vochtig. Te veel vocht in huis betekent een bedompte geur en schimmel. Geen fijn gevoel. Daarnaast moet je verwarming extra hard werken om het vocht uit die warme lucht weg te werken. Ventileren is de oplossing. Frisse lucht verwarmen gaat namelijk veel sneller en kost minder energie.

Slim verwarmen,
minder stookkosten

Zet een uur voordat je naar bed gaat de verwarming vier tot vijf graden lager dan overdag. Heb je een klokthermostaat, dan kun je precies instellen wanneer de verwarming
automatisch aan- en uitgaat. Ook als je
overdag de deur uit bent. En… houd (gang)deuren gesloten. Zo voorkom je tocht en blijven de juiste kamers in huis ook lekker warm.

Tip: zorg dat er geen gordijnen voor je radiator vallen. Deze houden warmte tegen.

Bescherm de buitenkraan tegen bevriezing

Tap je buitenkranen en leidingen af. Een volle waterleiding kan namelijk
vastvriezen en uiteindelijk springen. Zit er in huis een aftap of tussenkraan voor
de buitenkraan? Dan draai je binnen het aftapkraantje dicht, zet de buitenkraan
open, laat het stukje leiding leeglopen en draai je de buitenkraan weer dicht. Wikkel daarna een doek om je kraan heen, zo is hij nog beter beschermd tegen bevriezing.

Een schone dakgoot en regenpijp

De bladeren waaien weer van de bomen… en in je dakgoot. Dit zorgt soms voor een verstopte regenwaterafvoer. Verwijder afval uit de dakgoot zodat het water goed kan weglopen. Controleer tijdens het schoonmaken ook meteen de dakgoot op scheurtjes of lekkages. Je kunt ook gebruik maken van de regeling ‘volle dakgoten’ van Woonbedrijf. De regeling geldt voor bereikbare dakgoten en bij een risico op overstroming of schade. ‘Onbereikbare’ dakgoten, bijvoorbeeld hoog in een flatgebouw, maken wij altijd voor je schoon.

Een goed werkende cv-ketel

Je verwarming wordt elke twee jaar onderhouden door een vakman. Je controleert zelf de waterdruk op het scherm van je cv-ketel en vult het water bij als de druk lager is dan 1,5 Bar. Het bijvullen van je cv-ketel doe je in zeven stappen:

  1. Zet de thermostaat omlaag en wacht ongeveer 30 minuten.
  2. Sluit de vulslang aan op de kraan en laat er water doorheen lopen zodat de lucht uit de vulslang is.
  3. Sluit de vulslang aan op uw cv-ketel.
  4. Draai beide kranen open.
  5. Vul de cv-ketel bij tussen 1,5 en 2 Bar.
  6. Draai beide kranen dicht.
  7. Zet uw thermostaat op de gewenste temperatuur.

Een warme radiator

Hoor je regelmatig tikkende of borrelende geluiden als de verwarming aanstaat? Of is een radiator onderaan warm en bovenaan koud? Ontlucht dan je radiatoren en bespaar extra verwarmingskosten. Je hebt nodig: een ontluchtingssleutel en droge doek. Ontluchtingssleutel kwijt? Ze zijn universeel en bij elke bouwmarkt te koop.

  1. Zet de thermostaat omlaag en wacht ongeveer 30 minuten.
  2. Begin bij de radiator op de begane grond en werk naar boven.
  3. Sluit de radiatorkraan.
  4. Houd de droge doek onder de ontluchter en draai de ontluchter open totdat er water uitkomt.
  5. Draai de radiatorkraan weer open op de gewenste stand.
  6. Controleer de waterdruk van je cv-ketel.
  7. Zet je thermostaat op de gewenste temperatuur.

Tip: behandel de tochtstrippen van je ramen en deuren met vaseline. Zo blijft het rubber soepel waardoor ze beter afsluiten.

In het voorjaar weer volop genieten van je mooie planten

Bescherm gevoelige planten tegen de kou, haal plantenbakken naar binnen of zet ze op een luwe plek en bescherm je tuinmeubelen door ze in de schuur te zetten, onder een overkapping te plaatsen of af te dekken met een zeil.