Vocht en schimmel in je woning

Woningen waar veel vocht in hangt hebben vaak te maken met schimmel. Ongewenst in je woning, maar ook nog eens ongezond. Daar wil je zo snel mogelijk vanaf. Hoe ontstaan problemen met vocht en schimmel? Wat kun je er zelf tegen doen? En hoe kun je dit voorkomen? We vertellen je graag meer.

Hoe ontstaan vocht en schimmel problemen?

De groei van schimmel komt altijd door een te hoge vochtigheid. Merk je dat de lucht binnen benauwd of drukkend aanvoelt? Of staat er condens op de ramen? Dan wijst dit erop dat de lucht binnen te vochtig is.

In ieder huishouden is vocht aanwezig. Dit komt door dagelijkse bezigheden als bijvoorbeeld douchen, koken en wassen. Als het vocht in huis niet weg kan en daarmee te hoog oploopt kan schimmel ontstaan. Vocht kan niet weg door onvoldoende ventilatie in huis. En ventilatie is erg belangrijk om de lucht te verversen. Daarmee kan vocht naar buiten en komt er drogere lucht weer naar binnen.

In veel gevallen is het niet goed ventileren van de woning een oorzaak voor het ontstaan van vocht en schimmel problemen. Vaak kun je dit zelf dan ook oplossen. Toch kan het ook voorkomen dat het probleem bouwkundig of installatietechnisch van aard is. Denk bijvoorbeeld aan lekkage of mechanische ventilatie die niet werkt. Het kan ook een combinatie van beide zijn. In dat geval is er meer nodig dan hoofdzakelijk ventileren. Vermoed je dat er meer aan de hand is met je woning waardoor schimmel ontstaat? Neem dan contact met ons op. Samen zoeken we naar een oplossing.

Pak schimmel grondig aan

Wat de oorzaak van schimmel ook is, in alle gevallen is het verstandig deze grondig aan te pakken. Schimmel gaat niet vanzelf weg en moet je daarom goed schoonmaken. Doe dit direct zodra de schimmel zichtbaar wordt. Hoe langer je namelijk wacht, hoe moeilijker het is om schimmel weg te halen.

Verwijder de schimmel met warm water waar je soda aan toevoegt. Maak hiermee de schimmel nat en verwijder het daarna. Er zijn ook speciale schoonmaakmiddelen te koop om schimmel te verwijderen. Gebruik eventueel handschoenen en een mondkapje voor je eigen veiligheid. Verwijder schimmel nooit droog met een doek of borstel. Daardoor verspreidt de schimmel in de lucht die je vervolgens inademt. Dat is slecht voor je gezondheid en kan benauwdheid, hoesten en/of allergische reacties tot gevolg hebben.

Tips om vocht en schimmel in huis te voorkomen

Om problemen met vocht en schimmel te voorkomen is een juiste balans tussen vocht, warmte en ventilatie erg belangrijk. Erg zuinig zijn met verwarmen en onvoldoende ventileren zijn in ieder geval geen goed idee. Wat we wel aanraden, lees je hieronder.

Heb je een nieuwbouwwoning?
Kijk dan in het informatieboekje dat je bij de oplevering van je woning hebt gekregen hoe je je woning het beste kunt ventileren en verwarmen.

Ventileer goed!

 • Met ventileren zorg je ervoor dat vochtige lucht naar buiten kan en drogere buitenlucht naar binnen komt. Dit is belangrijk om niet teveel vocht in huis te laten hangen.
 • Laat ventilatieroosters altijd open staan. Ook als het winter is. Een droog huis warmt sneller op en is beter voor je gezondheid.
 • Zorg ervoor dat ventilatieroosters schoon zijn. Dit kan je makkelijk zelf doen. Bekijk hier de video van onze bouwservice hoe je dat doet.
 • Heb je geen ventilatieroosters? Zet regelmatig een raam open.
 • Heb je mechanische ventilatie? Zet de knop standaard op 2. Is er veel vocht in huis door bijvoorbeeld douchen of koken, zet de knop dan op stand 3.

Verwarm je woning gelijkmatig

 • In een te koude woning (lager dan 15 graden) kan vocht niet goed weg. Zorg er daarom voor dat je woning altijd goed op temperatuur is. Ook ’s nachts en als je niet thuis bent.
 • Bekijk de tabel hieronder voor de minimale en gewenste temperatuur per ruimte in huis.

Douchen of badderen

 • Houd de badkamerdeur dicht als je gaat douchen of in bad gaat.
 • Zet de mechanische ventilatie tijdens het douchen op de hoogste stand. Laat deze na het douchen nog zeker 20 minuten aan staan.
 • Maak na het douchen of badderen de muren en vloer droog met een wisser, zodat veel vocht al wegtrekt.

Koken

 • Zet tijdens het koken altijd de afzuigkap aan en/of zet een raam open.
 • Doe tijdens het koken de deksels op de pannen. Dan komt er minder waterdamp vrij. Dit scheelt ook nog eens energie, omdat de inhoud sneller opwarmt.
 • Zet de mechanische ventilatie op de hoogste stand.

Wassen

 • Laat de was zoveel mogelijk buiten drogen. Hang je de was binnen op, zet dan een raam open. Nog beter is het om twee ramen tegen elkaar open te zetten.
 • Centrifugeer je was goed voordat je deze ophangt.

Hulp nodig?

Heb je alles al geprobeerd en helpen deze tips niet om vocht en schimmel uit je woning te houden? Misschien is er dan meer aan de hand. Neem contact met ons op via ons contactformulier. Dan kijken we samen hoe we je kunnen helpen om vocht en schimmel tegen te gaan.