In december 2022 namen we 655 huurwoningen over van woningcorporatie Wooninc. En heeft Wooninc. er 442 van ons bij. Wij gaan de 655 woningen in de toekomst verduurzamen door renovatie of sloop-nieuwbouw. Bewoners blijven gewoon huren zoals ze gewend zijn. We maakten een rondje langs de deuren om onze nieuwe bewoners welkom te heten.

Alle woningcorporaties moeten in 2050 CO2-neutrale woningen hebben. Dat betekent dat ze geen gas meer mogen gebruiken, alleen elektriciteit. Alle woningen gasloos maken, kost veel geld. Niet alle corporaties hebben dit geld. Zo lukt het bijvoorbeeld Wooninc. niet om dit snel te doen.

Elkaar helpen verduurzamen

De gemeente Eindhoven en de woningcorporaties Wooninc., ‘thuis en Trudo willen samen slim
verduurzamen. Door samen te werken en kennis te delen. Maar ook door elkaar te helpen. En dat doen we met de ruil. Door de ruil hoeft Wooninc. 655 woningen minder te verduurzamen. Dat doen wij namelijk door renovatie of sloop-nieuwbouw.

Ruilen scheelt Wooninc. geld

De woningen die Wooninc. van ons overnam, zijn minder oud en al duurzamer gebouwd. Dit scheelt
Wooninc. veel geld. Hierdoor kan Wooninc. andere woningen verduurzamen, de huur van bepaalde woningen verlagen en hoeft ze minder woningen te verkopen.

Bewoners blijven ‘gewoon’ huren

Eind december zijn de woningen aan elkaar overgedragen. Bewoners kregen al ver hiervoor een brief met informatie. Voor hen verandert er weinig. Zij blijven gewoon huren, al is het nu bij een andere verhuurder. Toch wilden we onze nieuwe bewoners persoonlijk welkom heten. Daarom gingen onze buurtteams in januari langs de deuren. Zoals bij het Genderhof en de flat aan de Offenbachlaan in Gestel.

Praatje aan de deur
Bewoners kregen een brief met informatie en een paraplu als welkomstcadeautje. Het zorgde voor veel verhalen en informatie van bewoners. Daarmee kunnen we weer verder, aldus Ruben Harmsen."

Aanpakken van overlast
Bij de gebouwen die we hebben overgenomen, willen we de leefbaarheid aanpakken "Daar ligt
echt een grote taak. Er wonen veel kwetsbare mensen met zorg of problemen. Dat kan voor overlast zorgen onder elkaar. Dit willen we goed in de gaten houden en aanpakken. Samen met onze partners, zoals zorgpartijen en politie."